Afbeelding invoegen
 
Geen neerslag van betekenis
 
19 december
 
 
Ter afsluiting van het late journaal van 19 december vatte nieuwslezer Simone Wijmans de belangrijkste gebeurtenissen van de dag samen: 9 doden bij aanslag op kerstmarkt in Berlijn. 1 Russische ambassadeur gedood bij aanslag in Ankara. 300.000 kippen geruimd in Gelderland, vogelgriep. Prettige feestdagen.
Terroristen en overvliegende zieke eenden weten hun moment wel te kiezen. We hebben op dat moment nog 6 dagen om te vergeven, te vergeten of te verdringen. 6 dagen om de kerstdraad weer op te pakken. Daarna zien we wel verder.
Hier staat Joris Linssen met zijn Kerstboom op het plein. Joris exploiteert verdriet, verdriet met een menselijke maat.  De Joris’ boom hangt vol kaarten, tekeningen, gedichten en wensen. Groot en klein verdriet om ernstig zieke familieleden, verbroken verkeringen, overleden dierbaren, vermiste personen, een ziek huisdier en een enkele kerstwens: Vrede op aarde. Het kerstboomverdriet is persoonlijk en oogt minder verdrietig in een omgeving met glühwein en schaatspret; het moet tenslotte wel gezellig blijven voor de tv-kijker.
Ook de beelden van de aanslag in Berlijn ogen minder dramatisch dan eerder in Nice, Brussel, Madrid of waar dan ook. Er zijn geen trillende smartphonebeelden van wegrennende mensen, geen close-ups van slachtoffers, geen verwarde paniekerige verslagen van aangeslagen ooggetuigen, zelfs geen ranzige ongenuanceerde wraakoproepen.
De markt is direct na de aanslag keurig afgezet met veiligheidslint. De journalisten staan op afstand en worden zakelijk te woord gestaan door een persvoorlichter van de brandweer. Alles ist unter Kontrolle. Het is alsof er slechts een kerstboom is afgebrand.
Is dit de Deutsche Gründlichkeit? Een nieuwe mediacode? Beschaving? Ik weet het niet. Misschien is het  gewenning. Dat is dan wel verontrustend.
 
Toch fijne feestdagen, tot januari