Afbeelding invoegen
 
Geen neerslag van betekenis
 
Russische berenmuts
 
De weerman kijkt ernstig. Hij voorspelt voor overdag -1 en voor de nacht -10 en door de harde wind gaan we dat voelen als -20’. Het is geen voorspelling, het is een dreigement.
Daarna komt het Rode Kruis in beeld: Nederland, kleedt u warm, zorgt voor een noodrantsoen, blijft binnen en houdt moed!
Ik ga meteen naar de berging. Tegen de wand staan verhuisdozen, nooit uitgepakt na de verhuizing. De inhoud staat er met viltstift opgeschreven: aardewerk, nostalgie 1, glaswerk, nostalgie 2, zomer, winter en diversen (7x). In de winterdoos zit mijn Russische berenbontmuts, althans een lookalike van konijn.
Vriend Nico bracht de muts 15 jaar geleden voor me mee van een reis door Rusland. Kort daarna overleed Nico en samen met hem de strenge winters. De muts belandde in de winterdoos.
Ik pak de doos. De berenmuts zit in een plastic vuilniszak. Onder in de doos liggen nog een paar kunstschaatsen, twee setjes ijzel-ijzers en één leren want. Ik grijp in de vuilniszak en voel haar, los haar, bossen los haar, een Russische konijnenmuts na de rui.
Winter 2018: binnen blijven, noodrantsoenen en moed houden, Hoezee!