Geen neerslag van betekenis

Boszicht

Het is een mooie zondagmiddag en we wandelen over een verhard pad dat leidt naar de uitspanning Boszicht. Het pad slingert door een uitgedund bos met eikenbomen. De bomen staan zo ver uit elkaar, dat het eigenlijk geen bos is, meer een veld met eenzame eiken.
Vanmorgen las ik dat met 20 bomen per hoofd van de bevolking, ons land het dunst beboste land is van Europa. 20 bomen per persoon, het valt me nog mee. Hier op deze drukke zondagmiddag is de verhouding 1 boom per 20 inwoners. Dunner bebost kun je niet zijn.
Halverwege het bos splitst het pad zich. Wie rechts afslaat eindigt in een vermaakcentrum met minigolf, trampolines, kindercaroussel en friture. Wij nemen de linker afslag richting Boszicht. Wij zijn de enigen die naar Boszicht willen.
Gelegenheden waar de tijd heeft stilgestaan trekken ons steeds meer aan. In Boszicht is de klok stilgezet toen 1950 begon. Boszicht oogt oud, Boszicht ruikt oud, Boszicht is oud, aangenaam oud. 
In de breedte van de gelagkamer staat een eikenhouten toog met een geelkoperen voetsteun en tassenhaken bij iedere barkruk. Er is een biertap met één kraan en naast de tap staat een koffieketel met glazen kijkglas. Er zit nog voldoende koffie in voor de rest van de dag.
Op ons tafeltje ligt een getypt blaadje: 'Drank- en Spijskaart'. We kunnen kiezen uit: koffie, thee, bier, rode of witte wijn, genever, port, sinas en 7-Up. Voor wie iets wil eten zijn er: bitterballen (8), croquetten met brood (2), uitsmijters ham of kaas en erwtensoep met roggebrood (alleen in de winter).
Een dame op leeftijd (de eigenaresse blijkt later) vraagt wat we willen drinken. Ze voegt er aan toe dat we contant moeten betalen. We bestellen twee rode wijn en bitterballen. Even later brengt ze de wijn. Haar kleinzoon doet de bitterballen, zegt ze. Dan komt de kleinzoon in een vlekkeloos wit en strak gesteven koksbuis met de bitterballen. 8 stuks op een stoffen servet in verzilverd schaaltje, de mosterd in een Keuls potje met houten lepeltje.
De toekomst van Boszicht is verzekerd. De kleinzoon weet dat hij met Boszicht goud in handen heeft, althans zo lang de tijd er stilstaat.