Afbeelding invoegen
 
 
 
 
Een vriend  
 
 
Een vriend van mij is financieel zwakbegaafd. Wanneer het over winst, verlies, debet, credit of spaarzegels van AH gaat, geeft hij niet thuis. Hij kijkt dan ongemakkelijk om zich heen en slaat wartaal uit als ’geld maakt niet gelukkig’.
Zo lang ik hem ken gaat hij gebukt onder een chronisch kastekort. Tel daarbij op een bureaula vol waardeloze woekerpolissen en een inmiddels tot aan de nok onderwaterstaande woning en je ziet een echelon deurwaarders in slagorde zijn straat inlopen. Mogen we even afrekenen meneer.
Wel weet hij alles van kippen, is sociaalvaardig en bakt een Weense Sachertorte zonder kookboek, gewoon uit het hoofd. Dat dan weer wel.
Twee weken geleden verloor mijn vriend zijn vrouw. Niet aan een slopende ziekte of door een rampzalig ongeluk, maar aan een hypotheekadviseur met een trekkend rechterbeen. Haar liefde voor mijn vriend bleek niet bestand tegen de druk van de schuldenlast. Ze koos voor de financiële zekerheid die de bankemployee haar in het vooruitzicht stelde. Het been nam ze op de koop toe.