Afbeelding invoegen
 
 
Geen neerslag van betekenis
 
Inspectie
 
We kregen een brief van de inspecteur van het drinkwaterbedrijf. Hij wilde de drinkwaterinstallatie in onze vestiging controleren. Dat verbaasde me. Hij heeft nooit belangstelling getoond voor onze drinkwaterinstallatie. Nooit eerder was hij aan de deur om te vragen hoe het met onze installatie ging, zelfs geen telefoontje. Maar aan een inspecteur ga je niet zomaar voorbij.
Ik sta nooit stil bij ons water. Het komt altijd in heerlijk heldere, dikke stralen uit de kraan. Ons water is zo gewoon, zo vanzelfsprekend, dat ik de afspraak met de inspecteur vergat.
Ik belde met het drinkwaterbedrijf, bood mijn excuses aan en vroeg om een nieuwe afspraak. Geen probleem, zei het meisje. Ter voorbereiding van de inspectie had ze wel enkele gegevens nodig.
Ze wilde weten of onze watertappunten voorzien waren van een terugslagklep. Ik had geen flauw benul, maar misschien kon de inspecteur dat hier ter plaatse vaststellen. Dat vond ze een goed idee.
Op de vraag of we beschikten over een of meerdere vuilwater-toiletspoelers wist ik het antwoord wel. Die hadden we zeker niet.
Toen vroeg ze of ik - bij benadering - kon aangeven hoeveel gasten wij ontvingen. Best lastig. Ik hoopte dat het watermeisje met me meetelde en somde op wat er bij ons zoal over de drempel kwam: de buren van beide kanten dronken hier weleens een glaasje, niet meer dan 1x per 3 maanden. Onze twee eetclubjes waren samen goed voor 12 man en dat tweemaal per jaar. Dan waren er natuurlijk de verjaardagen, maar die vierden we meestal samen en steeds minder enthousiast, dus met 20 man zaten we echt wel op het maximum. Verder waren er wat spontane bezoeken van familie en vrienden, maar ook dat hield niet over. Tenslotte was er onze verwarde neef uit Coevorden die te pas en te onpas voor de deur stond, zo’n 4 à 5 keer per jaar. Dat was het wel. Ik hoorde het meisje tellen.
Bij de volgende vraag klonk ze wat onzeker: of de gasten ook gebruik maakten van de douches? Nu kon ik me alleen onze neef douchend herinneren toen hij ons vorig jaar, op doortocht naar Spanje, had ingepland als B&B, maar verder douchte er hier niemand na een bezoek, dus nee.
Het watermeisje werd een twijfelmeisje. Wat haperend bedankte ze voor het beantwoorden van de vragen. Voor de zekerheid zou de inspecteur nog contact met ons opnemen voor hij op inspectie kwam.
Korte tijd later liet de inspecteur ons per email weten dat de drinkwaterinstallatie in onze sportschool niet gecontroleerd hoefde te worden.  De aankondiging ‘inspectie drinkwaterinstallatie’ moesten we als niet-verzonden beschouwen.