Afbeelding invoegen
 
Geen neerslag van betekenis
 
Vis
 
 
Op het aanrecht voor hem ligt een vis, een zeebaars. De ingewanden zijn verwijderd, maar de ogen staan nog helder. Hij heeft ooit gelezen dat vissen doorleven, zelfs wanneer de ingewanden verwijderd zijn. In gespecialiseerde restaurants in Japan serveert men zelfs vissen die nog spartelen. Zijn zeebaars spartelt niet, maar kijkt hem aan. Hij twijfelt.
Hij heeft de vis op de markt gekocht bij viskraam 'De Zeebaars'. Toen hij twee jaar geleden hier kwam wonen zag hij een vrouw van Aziatische afkomst over de markt lopen. Zij had een haai onder haar arm. De haai was in kranten gewikkeld met plastic er omheen. Kop en staart staken uit de verpakking. Hij volgde het lekspoor van de vrouw terug tot aan de viskraam. Achter de kraam stonden Noord-Afrikaanse mannen die de ingewanden van vissen verwijderden. De vissen lagen opgestapeld, soort bij soort, de buik opengesneden, maar ze keken allemaal helder uit hun ogen.
'De Zeebaars is de beste viskraam van de markt’, zeiden mensen bij hem in de buurt. ‘Altijd verse vis, je ziet het aan de ogen.'
Met een flinke haal snijdt hij de kop van de vis, voor alle zekerheid.